x-parc

Asociaţia pentru Promovarea Valorilor Naturale şi Culturale ale Banatului şi Crişanei Excelsior este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2006 de către un grup de tineri specialişti în domeniile ecologiei şi protecţiei naturii. Toţi membrii asociaţiei au studii superioare de specialitate de biologie, ecologie, geografie, informatică şi drept.

 Scopul organizaţiei, după cum se remarcă şi în denumirea acesteia, este de a promova valorile naturale şi culturale din cele două regiuni istorice din Vestul României, respectiv Banat şi Crişana prin activităţi ca: studii de inventariere şi monitorizare a biodiversităţii şi valorilor culturale, evaluarea stării de conservare a biodiversităţii, evaluarea economică a resurselor naturale şi culturale, educaţie ecologică şi conştientizare publică, studii şi evaluări pentru dezvoltare rurală durabilă.. Organizaţia doreşte să realizeze o promovare calificată, informată a acestor valori, atât pentru utilizarea durabilă a acestora cât şi pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor din vecinătatea lor. De asemenea, promovează conservarea valorilor naturale şi culturale de importanţă majoră sau periclitate.

Deşi scopul iniţial al organizaţiei a fost de a desfăşura activităţi în special în cele două regiuni, asociaţia s-a implicat deja în proiecte cu impact la nivel transnaţional şi european şi se implică în activităţi care contribuie la dezvoltarea şi implementarea politicilor de mediu la nivel regional şi naţional. Asociaţia oferă, de asemenea, consultanţă în elaborarea şi implementarea proiectelor cu finanţare europeană în domeniul mediu, dezvoltare rurală şi cooperare transfrontalieră