x-parc

Az Excelsior civil szervezetet 2006-ban hozta létre egy csoport fiatal ökológiai és környezetvédelmi szakember. Az egyesület tagjai felsőfokú szakvégzettséggel rendelkeznek biológia, ökológia, földrajz, informatika és jog szakterületen.

A szervezet célja, ahogy a neve is mutatja, Nyugat Románia két történelmi régiójának, Bánság és Partium természeti és kulturális értékeinek népszerűsítése a következő tevékenységek által: biodiverzitás és kulturális értékek leltározása és ellenőrzése, biológiai sokféleség megőrzésének felmérése, természeti és kulturális erőforrások értékelése, ökológiai nevelés és tudatosítás, fenntartható vidékfejlesztési tanulmányok és felmérések.

Az egyesület minőségi tájékoztatást és népszerűsítést szeretne nyújtani ezekről az értékekről a fenntartható fejlődés érdekében, ugyanakkor népszerűsíti a fontos és veszélyeztetett természeti és kulturális értékek megóvását.

Habár a szervezet kezdeti célja olyan tevékenységek kivitelezése volt amelyek főkét e két régiót érintik, az egyesület több olyan pályázatban is már részt vett amelyeknek határon átnyúló és európai szintű hatása van, illetve közreműködik olyan tevékenységekben amelyek hozzájárulnak regionális és nemzeti környezetvédelmi politikák fejlesztéséhez és kivitelezéséhez.

Mindezek mellett, az egyesület szaktanácsadással is szolgál pályázatírás és kivetelezésben, környezetvédelem, vidékfejlesztés és határon átnyúló együttmüködés témakörökben.